Κεντρική Σελίδα

10 από τις καλύτερες ατάκες του κινηματογράφου

1. «Αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η Βίβιαν Λι, μαγευτική Σκάρλετ Ο' Χάρα στο «Οσα παίρνει ο άνεμος»

Καμία ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου δεν έκοψε περισσότερα εισιτήρια από το φιλμικό αυτό έπος και η ατάκα της Βίβιαν Λι αποτελεί το υπέροχα ταιριαστό κλείσιμο ενός φιλμ που, για να φτάσει στο φινάλε, έχει σύρει τον θεατή του σε μια δίνη συγκινήσεων και συναισθημάτων.

2.
«Λούι, νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας...»
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην «Καζαμπλάνκα»
Ο μεγάλος Μπόγκι έχει μόλις αποχαιρετήσει τη μία και μοναδική του αγάπη, την οποία και θυσιάζει για έναν ανώτερο σκοπό, στο φινάλε της για πολλούς καλύτερης (και, αν όχι, σίγουρα πιο αγαπημένης) ταινίας όλων των εποχών.

3.
«Κανείς δεν είναι τέλειος!»
«Μερικοί το προτιμούν καυτό», του Μπίλι Γουάιλντερ

Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή μεταμφιεσμένος σε γυναίκα Τζακ Λέμον προσπαθεί να πείσει τον Τζο Μπράουν ότι ένας μεταξύ τους γάμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ, αποκαλύπτοντάς του πως είναι άντρας. Η απάντηση που παίρνει τον αφήνει κάγκελο, όπως και όλους τους θεατές που έκαναν την κωμωδία του Μπίλι Γουάιλντερ μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών.

4.
«Oh Captain, My Captain!.. Oh Captain, My Captain!..»
Οι μαθητές του Ρόμπιν Γουίλιαμς στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών»

Ο,τι και να λέμε για χειραγώγηση εκ μέρους του σκηνοθέτη Πίτερ Γουίερ, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως το φιλμ σημάδεψε την εποχή του και το δραματικό κρεσέντο του φινάλε ακόμη μνημονεύεται από όσους το είχαν δει τότε στις αίθουσες.

5.
«Ξέχασέ το, Τζέικ, εδώ είναι Τσάιναταουν...»
«Chinatown» του Ρόμαν Πολάνσκι

Ο κορυφαίος Πολάνσκι κλείνει μελαγχολικά το φιλμ νουάρ του, με τον Τζακ Νίκολσον να φεύγει με βαριά καρδιά από τον τόπο του ατυχήματος της Φέι Νταναγουέι. Η τελευταία ατάκα σκάει σχεδόν σαν ταφόπλακα!

6.
«Ο Ερνεστ Χεμινγουέι κάποτε έγραψε:
"Ο κόσμος είναι ένα όμορφο μέρος, για το οποίο αξίζει να παλέψει κανείς". Συμφωνώ με το δεύτερο» «Seven» του Ντέιβιντ Φίντσερ

Και το θρίλερ δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Κάθε μέρα βρέχει στο «Seven», ένα από τα πιο σκοτεινά - και εμπορικώς πετυχημένα συνάμα - θρίλερ που ξεπετάχτηκαν ποτέ από τη χολιγουντιανή βιομηχανία. Η ατάκα ακούγεται από τον Μόργκαν Φρίμαν.

7. «
Δεν ήταν τα αεροπλάνα. Ηταν η ομορφιά που σκότωσε το τέρας»
«Κing Kong», 1931 και 2005
Την ατάκα εκστόμισαν οι Ρόμπερτ Αρμστρονγκ και Τζακ Μπλακ στις δύο ταινίες, αντίστοιχα. Μικρός και συνάμα περιεκτικός επικήδειος για ένα μυθολογικό τέρας που απέκτησε τη δική του τεράστια σημασία στη μυθολογία του κινηματογράφου.

8.
«Επιτέλους είχα θεραπευτεί!»
Ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ στο «Κουρδιστό πορτοκάλι»

Σε μία από τις πιο προβοκατόρικες ταινίες όλων των εποχών, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ έχει κατορθώσει να επαναπροσδιορίσει την ποπ κουλτούρα και ταυτόχρονα να δώσει στον Μάλκολμ Μακ Ντάουελ τον κορυφαίο ρόλο της καριέρας του. Καλτ, αλλά και αριστούργημα.

9.
«Μη φεύγετε, δεν τελείωσε ακόμα!»
Ο Θανάσης Βέγγος στο «Βοήθεια, ο Βέγγος Φαλακρός Πράκτωρ 000»

Γιατί ο Θου-Βου, δηλαδή ο άνθρωπος με το - σταθερό σε όλες τις ταινίες του - όνομα «Θανάσης» δεν θα σταματήσει ποτέ να τρέχει, εφόσον ούτε οι ταινίες του δείχνουν να τελειώνουν ποτέ! Εδώ σκηνοθετεί ο ίδιος - μια ιδιότητα για την οποία θα έπρεπε να τον μνημονεύουμε εξίσου.

10.
«...»
Ε, λοιπόν, ποτέ δεν ακούσαμε τα λόγια που ψιθυρίζει ο Μπιλ Μάρεϊ στη Σκάρλετ Γιόχανσον στο υπέροχο «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα. Απλώς γεμίσαμε μόνοι μας τα κενά. Καλύτερα δεν ήταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου