Κεντρική Σελίδα

Σε μουσείο το «ασανσέρ» που έφερε στο φως τους Χιλιανούς ανθρακωρύχους

Το διασημότερο «ασανσέρ» του κόσμου, με το οποίο διασώθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 οι 33 Χιλιανοί ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε σήραγγα, σε βάθος 622 μέτρων, εκτίθεται στο Λονδίνο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Επιστημών της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ο μεταλλικός θάλαμος, μήκους 3,9 μέτρων, διαμέτρου 54 εκατοστών και βάρους 460 κιλών είναι «το σύμβολο μιας αποστολής διάσωσης χωρίς προηγούμενο».


Ο κύλινδρος κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και περιλαμβάνει μια καμπίνα, ύψους 2,50 μέτρων, όπου μπορεί να μπει και να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος. Διαθέτει σύστημα ενδοεπικοινωνίας και αρκετό οξυγόνο για τα 15 λεπτά που χρειαζόταν μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια. Ο ανθρακωρύχος που έμπαινε μέσα φορούσε μια συσκευή που μετέδιδε πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία του, την κατανάλωση οξυγόνου και την θερμοκρασία. Στην περίπτωση που παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα κατά την ανάβαση, μπορούσε να αποσυνδέσει την καμπίνα του και να την οδηγήσει ξανά προς το βάθος του ορυχείου, όμως δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου